Türk Mermerinin Dünyaya Açılan Kapısına 58 Ülkeden 20 Bin 926 Ziyaretçi

Ülkemizin neredeyse tüm ocaklarından çıkarılan, kalitesi, renk ve desenleri ile dikkat çeken Türk mermerlerinin sergilendiği Bursa 7. Uluslararası Blok Mermer Fuarı, sektörün alanındaki tek ihtisas fuarı olarak dikkatleri Bursa’ya çekti. Dört gün boyunca oluşturduğu 20 milyon dolarlık iş hacmi ile doğal taş sektörünün ihracatına ve rekabetçiliğine güç katan fuar, 58 ülkeden ziyaretçilerin katılımcı firmalar ile gerçekleştirdiği 700’den fazla iş bağlantısına sahne oldu.

58 ülkeden iş insanı fuardaydı
Bursa 7. Uluslararası Blok Mermer Fuarı’nı, Tüyap yurt dışı ofislerinin yaptığı etkin tanıtımlarının yanı sıra alım heyeti organizasyonu ile Hindistan başta olmak üzere A.B.D, Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Avustralya, Azerbaycan, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Bulgaristan, Cezayir, Çin, Danimarka, Endonezya, Etiyopya, Fas, Fransa, Gürcistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İran, İspanya, İtalya, Japonya, Kanada, Katar, Kazakistan, Kosova, Kuveyt, Macaristan, Kuzey Makedonya, Moğolistan, Nijerya, Libya, Lübnan, Malta, Mısır, Özbekistan, Pakistan, Portokiz, Romanya, Rusya, Sırbistan, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tayland, Tunus, Umman, ürdün, Vietnam, Yemen ve Yunanistan ’dan gelen iş insanları ziyaret etti, dört gün boyunca iş bağlantıları kuruldu. 
Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Bursa’dan dünyaya ihraç edilen 2.200 adet Türk mermerinin aynı alanda sergilendiği fuarın, 7 ayrı salon ve açık sergileme alanından oluşan 50 bin m2’lik alanda alıcılarla buluştuğunu belirterek, “Birbirinden kaliteli yüzlerce renkte değerli taşlar tek alanda sergilendi. Fuarımızın, ülke ihracatına katkı sağlaması en büyük hedefimizdi ve bu hedefimize ulaştığımızı görüyoruz. Yurt içinden 45 şehirden, yurt dışından 58 ülkeden gelen ziyaretçilerini en seçkin blok mermerler ile ağırlayan fuar süresince yoğun iş bağlantıları gerçekleşti.

Artık marka haline gelen konusunda dünyanın tek ihtisas fuarının uluslararası bir sektör buluşmasına dönüştüğünü belirterek sözlerine devam eden Ersözlü, “Madencilik ülkemiz için önemli bir gelir kapısı. İhracatımıza da önemli katkı yapan sektörlerin başında geliyor. Ülkemiz yer altı kaynakları bakımından çok zengin bir ülke. Yurdumuzun dört bir yanında işletilen mermer ocaklarından çıkarılan bloklardan oluşturduğumuz toplam değeri 20 milyon doları bulan platform ile zengin ürün çeşitliliği fuarda sergilenirken, bu taşların Dünya’ya pazarlaması için de ortam sağlıyoruz. Dört gün boyunca gerçekleşen ticari faaliyetler ile Bursa’dan dünyaya yapılan ihracata katkıda bulunuyoruz.”
Türkiye’nin önde gelen blok üreticilerinden oluşan katılımcı firmalara da teşekkür eden Ersözlü, “Önümüzdeki yıl 13 – 16 Kasım 2024 tarihleri arasında 8. kez sektörü bir araya getirecek fuar için şimdiden heyecanlıyız. Zaman kaybetmeden çalışmalarına başladığımız bir sonraki sektör buluşmasının yine sinerji oluşturmasını hedefliyoruz. Daha önceki fuarlarımızda olduğu gibi bu yıl da bizlerden desteklerini esirgemeyen BTSO’ya, İMİB’e, MADSİAD’a, EİB’e, BAİB ve DENİB’e ayrıca teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, Bursa’nın mermer sektöründeki potansiyelini dünyayla buluşturma amacı ile hazırlanan Bursa Uluslararası Blok Mermer Fuarı’nın sadece Bursa’nın değil bölgenin ve Türkiye’nin ihtiyacına cevap verdiğini kaydetti.  Türkiye’de bulunan mermer rezervlerinin önemine vurgu yapan Burkay “Mermer bizim için son derece önemli bir unsur. İsmini, Marmara Adası’nda üretilen doğal taştan alan ve dünya literatürüne giren “mermer” kelimesinin kaynağı Marmara Bölgesi’dir. Dolayısıyla fuarımız da bu işin kalbi olan Bursa’da düzenlenmektedir. Her yıl artarak devam eden ivmesi ile Bursa’dan dünyaya ihracat kapasitesini artıran fuar yüksek ihracat potansiyeli, iç piyasa tüketimi ve doğal taş makineleri ile Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya 2022 yılında maden sektörünün 6,5 milyar dolarlık bir rekora imza attığını ifade ederek, “Türkiye’deki madenciler olarak bu rakamı çok daha yukarıya çıkartabilecek güce sahibiz. Türk mermer sektörünün kalitesine, üretimimize, ürünlerimize ve gücümüze inanıyoruz. Madencilik sektörünün gelişimi demek ham madde bağımsızlığı demektir. Biz, bu duygu ve düşüncelerle hareket ediyoruz. Bıkmadan, sıkılmadan tekrar ettiğimiz cümleyi bir kez daha söylemek istiyorum. ‘Önce insan, sonra çevre, sonra maden’ demeye devam edeceğiz. Doğal taş sektörünün kalbinin Bursa’da attığı,  dünyanın birçok noktasından iş insanını üretici firmalarla buluşturan fuarda; T.C. Ticaret Bakanlığı destekleri ile İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) olarak Tüyap Fuarcılık Grubu ile ikinci kez gerçekleştirdiğimiz “Doğal Taş Sektörü Alım Heyeti” organizasyonu kapsamında 200’ün üzerinde iş görüşmesi gerçekleşti. Hindistan başta olmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Endonezya, Mısır, İtalya, Kuveyt ve Portekiz’den gelen iş insanlarının; katılımcı firmalar ve sektör ile iş bağlantıları kurduğu heyet organizasyonumuz, sektörden de yoğun ilgi gördü.
       
Bursa 7. Uluslararası Blok Mermer Fuarı’nda 1200 tır ile ülkemizin neredeyse tüm illerinden getirilen 2200 adet blok mermerin, 50 bin m2 alanda aynı anda sergilenmesi konusunun dünyada örneği olmadığını belirten MADSİAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı Erol Efendioğlu, “Yedinci kez başarı ile düzenlediğimiz sektörün en ağır fuarı, doğal taş ticaret merkezinin Türkiye olması yolunda hedefine emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor. Ülkemizde sayıları giderek artan yüksek kapasiteli mermer ocağı işletmelerimiz ve artan üretim kapasitemiz dünyada sayılı ülkeler arasında yer alıyor. Zaman içinde daha da artacak bu kapasitemiz ile doğal taş ticaretinde ilk akla gelen ülke olacağımızı düşünüyorum. Fuar boyunca 58 ülkeden gelen 803’ü yurt dışı olmak üzere toplam 20 bin 296 ziyaretçi sayısı da doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Fuarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

Önemli paydaşlar fuarı büyüttü
Tüyap Fuarcılık Grubu ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) ve Maden Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) iş birliğiyle hazırlanan fuarda, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) da destekleri bulunuyor.
 
Daha detaylı bilgiye www.blokmermerfuari.com web sitesinden ulaşabilirsiniz.
 
 
 
TÜYAP Hakkında: Tüyap, Türkiye’nin ilk fuarcılık şirketi olarak 1979’da Bülent Ünal tarafından kuruldu. Türkiye’de fuarcılığın gelişiminin öncüsü olan Tüyap Fuarcılık Grubu kuruluşundan bugüne kadar yurt içinde 1.827, yurt dışında ise 39 ülkede 200 fuar gerçekleştirdi. Geride bıraktığı 42 yılda Tüyap, 127 ülkeden 337 bin 913 firmaya hizmet verdi ve düzenlediği fuarlarda 213 ülkeden 67 milyon 133 bin 226 ziyaretçiyi ağırladı.  Çin, Rusya ve Afrika’da ilk Türk ihraç ürünleri fuarlarını organize eden şirket, halen yılda ortalama 10 yurt dışı fuara Türk milli katılımı organize ediyor. Türkiye’de kendi fuar merkezine sahip tek özel sektör fuarcılık kuruluşu olan Tüyap, profesyonel kadrosu ve 100’ü aşkın meslek örgütü ile uzun vadeli iş birlikleri yaparak, Türkiye’de sahip olduğu ve işlettiği 5 fuar merkezi ve 6 ülkede sahip olduğu uluslararası ofisi ile düzenli ihtisas fuarları gerçekleştiriyor. Yeni dönemde ‘ticaret için önce sağlık’ mottosuyla fuarlarını düzenleyen Tüyap, Türk Standartları Enstitüsü’nün COVID-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Belgelendirme Programı şartlarını yerine getirerek TSE COVID-19 Güvenli Hizmet Belgesi almaya hak kazanan ilk fuarcılık şirketi olmanın sorumluluğuyla, dijital olanaklarını da seferber ederek hibrit fuarlar düzenlemeyi sürdürüyor.
 
ÖNCEKİ SAYFAYA GERİ DÖN